Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Aγιωργίτικο

Από τις ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες, καλλιεργείται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νεµέας (27.000 στρ. περίπου), όπου κατά µια εκδοχή παράγονταν κατά την αρχαιότητα (4ος αι. π.Χ.) περίφημος ερυθρός οίνος, ο φλιάσιος.
Η ποικιλία Αγιωργίτικο είναι γνωστή και ως
Μαύρο Νεµέας ή Μαυρούδι (Νεµέας) και, όπως έδειξαν έρευνες µε βιοχημικές µμεθόδους (Σταυρακάκης 1990), τα αναφερόµενα ως συνώνυµα Μαυρούδι, Μαυράκι, Μαυροστάφυλο και Καρβουνιάρης είναι διαφορετικές ποικιλίες. Ο Κριµπάς (1943α) περιγράφει το Μαυρούδι ως ξεχωριστή ποικιλία από το Αγιωργίτικο µε εµφανείς αµπελογραφικές διαφορές. O Guillon (1895) περιγράφει την ποικιλία Mavroudion, Staphili mavron και Mavron και οι Viala και Vermorel (1905) αναφέρουν τις ποικιλίες Mavroudion, Mavrudi, Mavrud και Mavrude.
Η αμπελουργική ζώνη παραγωγής ερυθρών οίνων ΟΠΑΠ (Οίνοι Ονοµασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος) «Νεµέα» είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια εδαφικών και κληµατικών συνθηκών (υψόμετρο 250–850 µ.) λόγω της μεγάλης έκτασής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου